Millainen harrastus on purjelento?

Moni meistä haaveilee lentämisestä ja siitä, että saisi istua ihkaoman lentokoneen puikkoihin. Lentämisessä kohti taivaan sineä ja lentämisen mukanaan tuomassa vapaudessa vain on sitä jotakin! Monella vain budjetti tulee vastaan jo lentoharrastuksen aloittamisen suunnittelun alkumetreillä. Purjelentokone on yksi vaihtoehto, jolla unelmista voi tehdä totta. Kerromme tässä artikkelissa, millaista purjelento on harrastuksena ja miten tässä harrastuksessa pääsee alkuun. Lisäksi kerromme, kuinka oman lentoharrastuksen voi rahoittaa.

Mikä on purjelentokone?

Purjelentokone on lentokone, joka tulee hinata ilmaan. Tavallisesti tämä tapahtuu joko vintturin tai moottorikoneen avulla, mutta purjelentokoneen hinaaminen onnistuu myös autolla. Lisäksi joistakin purjelentokoneista löytyy oma apumoottori, jolla kone pääsee lähtemään lentoon.

Kun purjelentokone on selvinnyt alkunoususta, se liitää taivaalla hyödyntäen korkeusenergiaa. Liitoluku on yleensä noin 30 tai enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että ollessaan 1 km korkeudella kone voi liitää noin 30 km. Ennen korkeuden loppumista lentäjän tulisi löytää ilmavirtaus, joka on nouseva. Tällaista ilmavirtausta kutsutaan termiikiksi. Ellei lentäjä onnistu löytämään termiikkiä, joutuu hän laskeutumaan.

Nostonlähteenä voidaan käyttää myös rinnetuulta, aaltoliikettä ja muutamia muita meteorologisia ilmiöitä. Suomessa näiden käyttäminen purjelennon apuna on kuitenkin haastavampaa kuin termiikkien hyödyntäminen.

Kuinka voin tutustua purjelentoon?

Jos purjelento kiinnostaa harrastuksena, kannattaa hakeutua tutustumislennolle, joita järjestetään kaksipaikkaisia purjelentokoneita käyttäen. Kysele tutustumislentomahdollisuuksia alan kerhoista. Tutustumislennolla näet kaikista parhaiten mistä purjelentämisessä on kyse. Kerhossa saat myös tilaisuuden keskustella purjelentämisestä kiinnostuneiden harrastajien kanssa ja esittää heille mieltäsi painavia kysymyksiä.

Alan nettifoorumeille liittyminen voi myös tarjota arvokasta tietoa harrastuksesta ja siitä, kuinka pääset itse alkuun tavoitellessasi omaa lentolupakirjaa sekä mahdollisesti omaa purjelentokonetta. Foorumeilla kannattaa vain muistaa, ettei kaikki niissä kirjoitettu ole välttämättä totta – tai ainakaan 100 % totta. Kalajuttujen tapaan myös lentojutuilla on tapana hieman värittyä, kun niitä kerrotaan eteenpäin – erityisesti, jos tarinoista saa kertoa anonyymisti.

Kuinka pääsen itse lentämään purjelentokonetta?

Saadaksesi itse lentää purjelentokonetta tarvitset lentolupakirjan, jonka suorittamiseksi sinun tulee käydä lupakirjakurssi. Kurssin voi aloittaa sen vuoden aikana, jolloin täyttää 15. 16-vuotiaana voi saada lentolupakirjan eli purjelentokoneen lentämisen voi aloittaa jo melko nuorena.

Millaista purjelentoharrastus on ja miten voin rahoittaa harrastuksen?

Purjelentoharrastus on antoisa ja monipuolinen harrastus, joka antaa harrastajalleen paljon. Parhaimmillaan se antaa upeita onnistumisen elämyksiä sekä vapauden tunteen vertaansa vailla. Toki tähän vaaditaan pitkäjänteistä harjoittelua ja purjelentokoneen toimintaperiaatteisiin tutustumista. Myös purjelentämisessä harjoitus tekee mestarin, joten lentotunteja on hyvä olla pohjalla jo jonkin verran ennen kuin koneella suuntaa pidemmille lentoreissuille tutustumaan uusiin kohteisiin.

Tavallisesti uusi harrastaja ainakin aloittaa lentokerhon omistamalla koneella, mutta jos haaveilet omasta purjelentokoneesta, tutustu Freedomrahoitus.fi -sivuston rahoitusvaihtoehtoihin, jotka saattavat sopia tilanteeseesi ja auttaa tekemään unelmistasi totta. Toisaalta, jos budjettisi ei ole juuri nyt suuren suuri, voit toki aloittaa harrastuksen kerhon omistamalla koneella ja aloittaa säästämisen omaa konetta varten. Riippuu pitkälti omista tavoitteistasi ja haaveistasi, paljonko purjelentoharrastus lopulta tulee maksamaan. Kunnianhimoinen harrastaja tarvitsee melko runsaskätistä rahoitusta, mutta toisaalta pienemmälläkin summalla pärjää ja voi päästä nauttimaan lentämisestä!

Sona