Varusteet ja vaatetus purjelentoonPurjelentokoneessa ollaan alttiina ympäröivälle säälle. Purjelentokoneissa ei ole omaa lentomoottoria, joten niissä ei ole lämmitystä. Lennolle lähdettäessä onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota varustukseen ja vaatteisiin.

Aloittelijan tai esittelylennolle osallistuvan ei tarvitse hankkia purjelentoa varten erityisiä varusteita. Lennolle riittää vuodenaikaan sopiva ulkoiluvarustus. Vilkaisu lämpömittariin sekä ulos ikkunasta auttavat pitkälle, kunhan muistaa, että ylhäällä on tyypillisesti hiukan viileämpää. Hyvä lähtökohta ovat mukavat, löysät vaatteet – esimerkiksi tuulen pysäyttävät, ohutkankaiset ulkoiluvaatteet. Purjelennolla näiden päälle puetaan myös laskuvarjo.

Säiden armoilla

Kova sade tai myrskyinen sää keskeyttävät yleensä purjelennon. Pienessä tihkusateessa lentoa voi kuitenkin jatkaa ja taitava lentäjä voi väistää satunnaista kuuroa. Jos ilmassa on sateen mahdollisuus, on veden- ja tuulenpitävä ohut takki tarpeen. Kokenut ulkoilija muistaakin jo, että esimerkiksi farkkukangas tuntuu märkänä ikävältä.

Pukeutuessa on otettava vuodenaika huomioon. Ylhäällä taivaalla voi kauniina, aurinkoisena päivänä tulla kuuma eikä auringon paahteelta pääse lennolla pakoon. Varaa mukaan aurinkorasva, hattu ja aurinkolasit. Lämmin collegepaita tai huppari on hyvä olla mukana lennoilla aina kaiken varalta – esimerkiksi laskeutumisen jälkeen ilta voi olla kääntynyt viileäksi. Kuumalla säällä shortsit ja t-paita voivat olla aivan riittävä varuste. Liehuva hame tai mekko eivät lämpimälläkään ole suositeltavia asusteita purjelennolle.

Kylmällä ilmalla kerrospukeutuminen on järkevää: tuulen- ja vedenpitävän kerroksen alle voi lisätä villaa tai fleeceä. Talvella on muistettava villapaita tai lämmin takki, sillä purjelentäessä on alttiina viileille tuulille. Käsineet ja hattu ovat yleensä tarpeen. Ylhäällä saattaa olla yllättävän kirkasta myös talvilennolla, joten aurinkolasit on hyvä pitää mukana.

Tarkista suositukset

Jos olet osallistumassa ensimmäiselle koe- tai esittelylennolle, ota järjestävän tahon pukeutumissuosituksista selvää etukäteen. Monet purjelentokerhot esimerkiksi kieltävät lippalakit lennoilla, sillä ne voivat rajoittaa näkyvyyttä.

Vuodenajasta riippumatta parhaat lentojalkineet ovat matalapohjaiset ja mukavat kengät, joissa on peittävä kärki. Sandaalit tai helposti jalasta irtoavat kengät eivät ole suositeltavia. Esimerkiksi kunnolliset lenkkikengät tai järkevät ecco -kävelykengät käyvät mainiosti.

Jos purjelentämisestä innostuu tosissaan, voi panostaa gore-tex-kenkiin, joita voi käyttää vuoden ympäri. Sopivat kengät hengittävät, pitävät riittävän lämpimänä, ovat kyllin joustavat poljinten käsittelyyn ja suojaavat laskeutumisen jälkeisessä maastossa.

Erityisesti ensimmäiselle esittelylennolle monet on hauskaa ottaa mukaan kamera tai kännykkä. Se voi olla hyvä kiinnittää ranteeseen, jotta kamera tai kännykkä ei pääse putoamaan kesken matkan. Lennolla tarpeettomat arvoesineet ja korut kannattaa jättää suosiolla kotiin.

Sona