Mitä on Gliding?

 

Gliding eli purjelento on kiehtova ja vaativa urheilulaji, jota on harrastettu kansainvälisesti 1920-luvulta alkaen. Purjelennossa lennetään yksi- tai joskus kaksipaikkaista konetta, jossa ei joko ole lainkaan moottoria tai jonka pieni apumoottori on tarkoitettu ainoastaan liikkeelle lähtemisen avuksi.

Purjelentäjä etsiikin taitavasti juuri oikeanlaisia ilmavirtauksia, ikään kuin surffaaja aalloilla lautansa kanssa. Aina uuden ilmavirtauksen mukana purjelentokoneet voivat nousta huimiin korkeuksiin ja kulkea yli tuhat kilometriäkin.

Purjelentämisen tekniikka

Tyypillisesti purjelentokone tarvitsee liikkeelle lähtöä varten ulkopuolisen voiman. Kone voidaan esimerkiksi hinata riittävään korkeuteen lentokoneella, vinssillä tai autolla. Liikkeelle voidaan myös lähteä korkealta paikalta, mäen tai vuoren päältä.

A young woman is learing how to fly a glider.

Pysyäkseen ilmassa purjelentokone tarvitsee avukseen nousevia ilmavirtauksia, jotka nousevat nopeammin kuin kone pyrkii laskeutumaan. Tavallisimmin käytettyjä nousevan ilmavirtauksen muotoja ovat termiikit, rinnetuuli ja aaltovirtaukset. Näistä termiikki tarkoittaa ylöspäin nousevia lämpimiä ilmavirtauksia, rinnetuuli korkeaa paikkaa kohti puhaltavan tuulen aiheuttamia nostovirtauksia.

Aaltovirtauksia on puolestaan monenlaisia. Ne kaikki syntyvät rinnetuulen tapaan silloin, kun tuuli kohtaa maastoesteen, kuten vuoren. Aaltovirtausten varassa on mahdollista nousta huimiin korkeuksiin. Ellei uutta ilmavirtausta löydy, purjelentokoneen on laskeuduttava. Taitava ja kokenut lentäjä voi kuitenkin pysyä ilmavirtausten varassa lennossa useita tunteja.

Purjelentämisen lyhyt historia

Purjelentämisen juuret ulottuvat 1800-luvun puoliväliin ja kauemmaskin. Ihminen on aina haaveillut kulkevansa ilmassa linnun lailla! Todellisen sysäyksen urheilulaji sai kuitenkin toisen maailmansodan jälkeen. Versailles’n rauhansopimuksen asettamat ehdot rajasivat ilmailuharrastajien ja sodan aikana koulutettujen lentäjien harrastusmahdollisuuksia ja ohjasivat katseet moottoreitta lentävien koneiden tarjoamiin haasteisiin.

Lasi- ja hiilikuidun käyttäminen koneiden materiaaleina teki niistä nopeampia ja kevyempiä. Samaan aikaan käsitys purjelentokoneiden aerodynaamisista ominaisuuksista kehittyi. Kun vuoden 1920 ennätysmatka kesti noin kaksi minuuttia, voi taitava lentäjä kulkea nykyisillä koneilla yli tuhannen kilometrin matkan.

Kilpailuhenkeä

Ennen toista maailmansotaa purjelentämisestä haaveiltiin olympialajia. Vuoden 1936 olympialaisissa purjelennolla olikin esitysnäytös. Sota kuitenkin sotki suunnitelmat, eikä purjelento sittemmin koskaan palannut olympialaisiin. Lajissa voi kuitenkin kilpailla sekä Euroopan- että maailmanmestaruuskisoissa. Myös paikalliset harrastusseurat järjestävät omia harjoituskilpailujaan.

Sinustakin purjelentäjä?

Purjelennosta haaveilevan on opittava tuntemaan lajia ohjaavat turvallisuussäädökset. Onneksi purjelentoa on harrastettu Suomessa 1930-luvulta alkaen ja maassamme toimiikin kymmenittäin ilmailukerhoja, joiden kautta lajiin voi tutustua syvemmin. Suomen Ilmailuliiton kotisivuilta
löytyy lisätietoja lajista kiinnostuneille.

Paikallisten harrastuskerhojen kaksipaikkaisilla koneilla voi olla päästä jopa kokeilemaan korkeuksissa liitämistä ja kulkea hetken vapaana kuin lintu.

Sona