Sopiiko purjelento korkean paikan kammoiselle?

Moni meistä haaveilee liitämisestä kohti taivaan sineä. Monen haaveet kuitenkin kaatuvat siihen inhottavaan seikkaan, pelkoon joka tolkuttaa takaraivossa, että korkeat paikat ovat vaarallisia ja että niissä piilee välitön vaara. Tuo pelko on nimeltään korkeanpaikan kammo. Kerromme tässä artikkelissa, voiko korkean paikan pelosta päästä eroon, ja soveltuuko purjelento korkean paikan pelosta kärsivälle.
Mikä ihmeen korkean paikan kammo?
Korkeiden paikkojen pelon eli korkean paikan kammon sanotaan olevan korviemme välissä ja se on jopa normaalia itsesuojeluvaistoa, ellei se saavuta ylettömiä rajoja. Osalle korkean paikan kammosta kärsiville ilmaantuu myös huimausta, kun he ovat korkeissa paikoissa. Tämä johtuu asentohuimauksesta, joka puolestaan johtuu siitä, että tasapainoelimessä kerääntyy sakkaa paikkaan, jonne se ei kuulu. Eniten tasapainojärjestelmämme muovautuu ollessamme lapsia ja nuoria. On myös hyvä tietää, että korkean paikan pelko voi kertoa siitäkin, että henkilöllä on psyykkisiä ongelmia. Toisaalta, jos pelosta ei ole haittaa eikä se ole elämää rajoittava tekijä, voidaan tilannetta pitää normaalina.
Voiko korkean paikan kammosta päästä eroon?
Siedättämällä korkean paikan kammoa voi ainakin lieventää. On nimittäin huomattu aivojen tottuvan siedättämisen kautta kehomme erilaisiin asentoihin. Kokeile siis erilaisia korkeita paikkoja, ja anna itsellesi aikaa tottua niihin. Lähde vaikka lomareissulla kävelylle vuoristoon ja tutustu korkeisiin paikkoihin ensin jalan. Monelle tämä on helpompi tapa kuin esimerkiksi vuoriajelu, jonka aikana vauhti on monesti huomattavasti kävelyvauhtia kovempi.
Erityisesti korkean paikan pelosta kärsivät lapset saattavat jopa oksentaa vuoristoisia teitä ajavassa autossa, jolloin mukaan on hyvä pakata riittävä määrä vaihtovaatteita. Kivoja vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi verkkokaupoista, kuten vaikkapa https://kidsbrandstore.fi/ lastenvaatteet. Vaatteiden lisäksi kannattaa pakata mukaan myös kosteutta kestävä pussi, johon mahdolliset likaantuneet voi näppärästi kerätä odottamaan kotona tapahtuvaa pesua.
Autossa voi kokeilla myös pahoinvointirannekkeen käyttöä, sillä se saattaa vähentää pahoinvointioireita. Kun vuoristoajelu on lapselle mieluinen kokemus, lähtee hän todennäköisesti mieluusti mukaan muihinkin korkeisiin kohteisiin, mikä voi auttaa ehkäisemään korkean paikan kammon syntymistä.
Voiko korkean paikan pelkoinen harrastaa purjelentoa?
Aivan ensimmäiseksi korkean paikan kammoisen ei ehkä kannata kokeilla purjelentoa tai benjihyppyä. Mutta ehkäpä omaksi tavoitteeksi voi ottaa, että vielä joskus kokeilee miltä tuntuu istua purjelentokoneen kyydissä. Vakavasti korkean paikan kammoisesta tämä ajatus saattaa tuntua hullulta ja mahdottomalta, mutta kärsivällisesti ja johdonmukaisesti etenemällä voidaan saavuttaa pienin askelin hyviä tuloksia.
Ennen kuin tämän tavoitteen voi kuitenkaan toteuttaa, on edessä monia pienempiä, ja kenties vaatimattomammilta tuntuvia askeleita, joiden avulla pyritään askel askeleelta lieventämään omaa korkean paikan pelkoa. Siedätysprosessi vaatii kärsivällisyyttä ja periksiantamattomuutta, mutta voi tuoda mukanaan upeita tuloksia, joiden ansiosta purjelentokaan ei ole mahdoton ajatus! Kun entinen korkean paikan kammoinen vihdoin istahtaa purjelentokoneen kyytiin, ja pääsee kokemaan kohti taivaan sineen kiitämisen ilman, että hänelle tulee paha olo – tai ainakin siten, että paha olo on ihan siedettävä, hän voi kokea ainutlaatuisen onnistumisen kokemuksen ja olla itsestään syystäkin ylpeä!
Purjelennon mukanaan tuoma vapauden tunne on sananmukaisesti vapauttava, ja jos haaveilet tämän vapauden tunteen kokemisesta, mutta kärsit äärimmäisestä korkean paikan kammosta, kannattaa todellakin pyrkiä siedättämään tämä pelko itseltä siedettävän tasoiseksi. Tukahduta siis pieni sisäinen peikkosi, joka väittää sinulle, ettet ikinä voisi kokeilla purjelentoa, ja pääse nauttimaan siitä upeasta tunteesta, jonka vain jokainen lentäjä tietää!